Al pla de Vistabella del Maestrat, al mas de l’Alforí, a pràcticament 1.300m d’altura sorgeixen iniciatives i projectes tan il·lusionants i respectuosos amb el medi que són dignes d’estimar i d’admirar. Nerea i Rocio Moliner Montserrat vos ho conten tot ací.
1. Com va sorgir la idea d’Agroforestal de Penyagolosa SL? Quines són les línies més inspiradores que vos defineixen com a negoci?
Agroforestal de Penyagolosa naix al 2017 amb l’objectiu de complementar l’activitat de la Cooperativa de Treball Associat Forest-tuber Coop.V. Així que en Forest-tuber treballem les línies de gastronomia local, turisme i merxandatge i en Agroforestal les d’agricultura ecològica al secà, viver de planta micorrizada i formació. El que ens defineix com a negoci és treballar la tòfona negra de manera integral. La Tòfona de principi a fi.
2. Al 2021 vau rebre de mans del Ministeri d’Agricultura el premi en Excel·lència a la innovació en l’activitat agrària. Què representa per a vosaltres?
Aquest reconeixement el vam rebre a l’octubre. A la setmana següent també ens van atorgar uns dels Premis “Escola de Tardor” a Morella.
Per a nosaltres aquests dos reconeixements han vingut a ser una empenta necessària per continuar endavant. Portàvem a les esquenes el pes del fracàs d’altres projectes de triple impacte (econòmic, social i mediambiental) al nostre territori i els premis ens han ajudat a continuar endavant. Nosaltres entenem aquests premis com a extensius a totes les dones que lluiten tots els dies per fer possible un medi rural viu i verd, i podem dir que el més representatiu ha sigut la visibilització del paper de la dona als sistemes agroforestals de secà.
3. S’innova bastant en el sector agrari?
Sí, n’estem convençudes. És una necessitat prioritària del sector, i cal estar constantment buscant solucions innovadores per poder establir projectes viables al món rural. L’aplicació de noves tecnologies i la diversificació i complementarietat de diferents activitats han sigut les principals estratègies innovadores per Agroforestal.
4. Quins productes comercialitzeu? Quin és el valor afegit que doneu als vostres productes?
En aquest moment comercialitzem diferents productes: Carrasques micorrizades amb Tuber melanosporum, tòfona negra fresca, oli d’Atzeneta amb tòfona de Vistabella. També hortalisses de cultiu ecològic certificat al secà, com la Pataca de Vistabella.
El valor afegit que proporcionem als nostres productes és l’elevada qualitat que s’aconsegueix mitjançant el conreu en estricte secà i en alta muntanya. Tot açò acompanyat de cures ecològiques, que respecten al màxim el sòl on cultivem i el nostre entorn.
5. Què fa de la pataca de Vistabella un producte tan valorat i preuat fins al punt que antigament també es bescanviava per taronges?
La pataca de Vistabella compta amb una bona valoració a la província i el bescanvi més conegut és el de pataca de Vistabella per pomes de Villahermosa. La clau és el cultiu al secà que confereix als productes menys percentatge d’aigua, i per tant un sabor (i aroma en el cas de la tòfona) molt més concentrat. El secà és el sistema de cultiu més sostenible amb l’entorn, ja que sols empra per regar l’aigua que deixa la pluja.
Cultivar en alta muntanya i en sistemes agroecològics són factors que sumen qualitat als productes de secà.
6. L’Administració dona prou suport al sector primari? Què es podria millorar?
El sector primari és un dels més oblidats, però ja es comença a visibilitzar de cara a les administracions. Tenim esperança amb les actuacions contemplades al I Pla de Promoció de les Dones Rurals de la Comunitat Valenciana per al període 2022- 2026. Aquest Pla s’està elaborant per part del Servei de Promoció de la Dona en l’Àmbit Rural (SPDR).
Creiem prioritari millorar:
Descentralitzar tràmits i procediments, ja que actualment es troben als grans nuclis. Com a solució veiem important serveis itinerats a les nostres poblacions, ja que estalviaria molts desplaçaments.
Garantir l’accés a Internet i cobertura mòbil a les poblacions i també als masos. Com a exemple el nostre lloc de treball es troba al mas de l’Alforí, al camí d’accés a Sant Joan de Penyagolosa. Destaquem que actualment no disposem de cobertura mòbil, i que tampoc ens arribarà la fibra òptica, pel fet d’estar fora del nucli urbà.
Per últim, i per a un desenvolupament favorable del sector creiem necessària la materialització d’espais de treball compartit, sobretot d’obradors compartits. Aquesta figura facilita les gestions i la inversió per transformar productes agraris.
7. Posem-nos en hipòtesis fatalistes. No teniu por que el mercat se sature amb tanta tòfona i per tant s’afonen els preus amb tants bancals micorrizats?
No tenim por d’aquesta hipòtesi. És tracta d’un possible escenari que tenim contemplat des del principi i que tractaríem de minorar amb estratègies que ja estem desenvolupant, gràcies a la diversificació i complementació d’activitats.
Treballem amb una perspectiva d’autosuficiència i residu zero així com en canals curts de distribució, baix del paraigües de la sobirania alimentària. Tenir en compte aquests aspectes tan lògics també ajuda a pal·liar els efectes derivats dels panorames de crisis que s’estan gestant, o ja desenvolupant.
8. Es pot viure de l’agricultura?
En el nostre cas es pot sobre-viure. Per a viure de l’agricultura es fa necessari complementar-la amb altres activitats, ja que és complicat tenir una estabilitat econòmica anual en territoris d’alta muntanya i amb cultius al secà. El nostre clima i el nostre sòl no ens permeten tenir rendiments agrícoles al llarg de l’any, ja que sols podem fer una campanya. I aquesta campanya també es veu en perill pels danys gravíssims causats actualment per l’actual plaga de senglars, situació que si no es corregeix de forma ràpida, acabarà amb la majoria de projectes agrícoles en funcionament o que s’intenten desenvolupar els pròxims anys.
9. Com valoreu la feina que aportem els guies de muntanya a una major estima per la nostra muntanya?
Sols es pot valorar positivament, per la transmissió de coneixements i valors de respecte als territoris rurals. Destacar el paper de les generacions passades en l’estat actual de les nostres muntanyes, i en general de tot l’entorn. Sense elles no podriem gaudir d’uns territoris tan curosament conservats!
Nota de l’editor: Adjunt vos compartim enllaços a notícies relacionats amb Agroforestal de Penyagolosa SL
Premi d’Excel·lència a la innovació per dones rurals (notícia d’El Mundo i de Castellón Plaza)