Marc Collado Roig, gerent de Persenda Esports d’Aventura

Parlar avui en dia de turisme actiu al Maestrat de Penyagolosa té un nom, i és Marc Collado Roig, o, el que és el mateix, Persenda. Marc és una persona a la qual admiro molt, perquè no és fàcil emprendre un projecte i menys encara fer-lo viable i que perdure en el temps. Es requereixen moltes dosis de paciència, persistència, resiliència, adaptació, molt d’orgull i amor propi cap a la teua feina i cap al teu territori. I això és el que ell mostra dia a dia en tot el que fa. Anem a l’entrevista!

Fa uns 9 anys que vas decidir d’emprendre el projecte de Persenda a Vistabella del Maestrat, recordes com va ser?

Amb l’anterior crisi econòmica, em vaig quedar sense feina, això va ser el detonant per a fer el pas, vaig triar Vistabella per la proximitat amb Penyagolosa i pensant només en activitats d’aventura, aquesta idea estava pel meu cap des de fa molt de temps, però mai haguera pensat que es fes realitat.
La primera idea va ser organitzar activitats de muntanya, però l’entorn ens demanava roba i calçat de muntanya, així que vàrem començar a introduir alguns productes, cosa que amb el temps veníem més roba que fèiem activitats.

Anys més tard vas decidir de moure’t a Atzeneta del Maestrat, que és on actualment centralitzes tota la teua activitat. I així fins avui en dia…

Atzeneta va sorgir d’un dia per a un altre, l’oportunitat de tindre un espai més gran i més prop de tots els clients ens va fer triar aquesta opció, i clar que jo soc d’Atzeneta del Maestrat de tota la vida, és on vivim i hem viscut sempre.

Eres un pioner i ara mateix un referent del turisme actiu en el Maestrat de Penyagolosa. Quines són les línies més inspiradores que et defineixen com a negoci?

Lluitem constantment per a ser més professionals, per a donar un servei responsable amb el medi ambient i el més sostenible possible, això lligat a la nostra manera de ser és el que ens inspira per a seguir, donar-lo tot en cada moment.

En els temps actuals de la covid, penses que la gestió del govern amb el sector del turisme actiu és el correcte atenent el context teu, eminentment rural?

La covid és un greu problema per a la salut de les persones, però per al nostre negoci en particular ha estat un impuls, no oblidem que els éssers humans estem connectats amb la natura i les limitacions imposades han fet que molta gent es done compte d’una cosa que portem tots de sèrie. 
El govern treballa per a ajudar a les empreses com la meva i gràcies a Creaturisme vam poder rebre una ajuda, que ens va donar un poc d’aire.

Persenda fa activitats de turisme actiu i també venda de material esportiu i de muntanya, tant a particulars com a empreses. Has notat un canvi en el perfil dels clients (origen, preferències, aficions, pressupost) a partir de la covid? Tot això t’ha fet pensar en pivotar la idea de negoci?

Vam deixar de veure menys clients purs de trail running i més de outdoor, una tendència que no ha deixat de créixer, ara tenim un client més amateur. Quan vam estar confinats, setanta dies el nostre cas, volia canviar tota l’estructura de l’empresa, però abans de fer res vaig demanar l’opinió als que més saben, els meus clients, em varen contestar més de cent cinquanta clients i les conclusions van ser no canviar res, algunes coses a millorar, però pocs canvis.  Encara així l’evolució ha de ser constant i adaptar-nos als nous temps és vital per a no perdre el ritme.

Es pot viure en un entorn rural d’un sector tan fortament estacionalitzat com el turisme? En tot cas, què hauria de canviar?

No es pot viure, nosaltres combinem les activitats d’aventura amb la venda de la tenda física i amb la nova línia de Persenda empreses, el que fa una mescla de línies de negoci que va sumant, però del turisme a dia d’avui és impossible viure. Hauria de canviar la manera de gestionar els territoris, no podem animar a la gent a emprendre nous projectes quan estem tancant negocis familiars tots els anys, els serveis tradicionals són una part molt important del futur dels pobles. 

Has vist alguna evolució en el turisme actiu des dels teus principis fins avui en dia?

Quan en 2012 vàrem muntar Persenda ens varen adjudicar el número dos com a empresa registrada de turisme actiu en la província de Castelló i ara crec que estem rondant les cent. L’evolució ha estat amb la professionalitat, amb difondre un missatge de responsabilitat mediambiental que ara tenim com a base per a les nostres activitats, ens uneix la muntanya i això ajuda a treballar amb els clients que ens visiten, però per altra banda les limitacions als llocs on organitzem les activitats s’han vist disparades aquests últims anys, fins al punt de no ser benvinguts en alguns llocs.

A Atzeneta del Maestrat teniu la gran sort que hi viviu moltes parelles joves, com a jove amb inquietuds i preocupacions pel futur de la comarca i del territori, si de tu depenguera, quina recepta penses que es podria aplicar per a fer reviscolar el Maestrat?

Els que vivim tot l’any al poble és perquè ens ompli massa aquesta vida, és una prioritat per damunt de tot, és un sentiment, l’estima que tenim per aquesta terra. Crec que faria falta invertir de valent des del Govern Central, escoltar a les persones i deixar de vendre la idea que la vida a la ciutat és millor.

Penses que del Maestrat s’ha fet suficient difusió turística?

La difusió que es fa, per a mi és confusa, cadascú va pel seu camí i crec que és un error, si volem ser un referent turístic, hem de pensar com a marca, com a destí de referència, però també crec que açò anirà evolucionant a millor.

Com veus la situació actual de l’ecosistema turístic al Maestrat?

El turisme actiu està de moda, les xifres van creixent, però encara ens queda un llarg camí per a parèixer en alguna cosa amb la costa, però també tenim la responsabilitat de limitar un fenomen que se’ns podria tornar en contra, per damunt de tot està la conservació.

Com valores la feina que aportem els guies de turisme i de muntanya a un major reconeixement i estima del territori?

Són essencials per a les bones pràctiques del turisme responsable, últimament veiem molts rescats de muntanya o  persones sense preparació que visiten les nostres muntanyes, és qüestió d’educació, si tenim una bona base, tot anirà millor.

Moltes gràcies per l’entrevista, Marc! 🙂 Persenda té web, facebook, twitter, i instagram.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *