I seguim amb les #entrevistesalterritori de molta altura, seguim al Penyagolosa, i en este cas ens enlairem al meravellós món de l’apicultura, on Pau ens ensenyarà un poc del seu món, el seu projecte.
Com va sorgir la idea de Mos de Bresca? Qui sou? Quines són les línies més inspiradores que vos defineixen com a negoci?
Hola, soc Pau Sos, apicultor i propietari de Mos de Bresca. Estic format com a tècnic en gestió d’empreses agropecuàries a l’Escola de capatassos agrícoles de Catarroja i he treballat en diverses empreses del sector ramader i agroalimentari. Fruit de la meua formació, de l’experiència professional i de la passió per treballar en entorns naturals, especialment al paratge i pic de Penyagolosa, va sorgir fa uns anys l’aventura de produir mel ecològica de parcs naturals.
Mos de Bresca es caracteritza per produir una mel ecològica crua de màxima qualitat i que represente sensorialment els entorns i paisatges on treballen les abelles. Alhora, busquem afavorir la biodiversitat mitjançant la tasca de pol·linització. El nostre treball i el producte que oferim va més enllà de la mel. És a dir, qui compre un pot de Mos de Bresca sap que està contribuint a la regeneració dels nostres parc naturals i a mantenir una activitat artesana en zones rurals i agroforestals.
I ací estem hui, afiançant el projecte de Mos de Bresca, mel ecològica de Penyagolosa, i presentant al mercat la nova proposta de la Mel d’Irta.
Teniu diferents etiquetes de producció ecològica, és tan complicat burocràticament produir mel ecològica?
Als productes ecològics agroalimentaris trobem un parell d’etiquetes ecològiques diferents. Per un costat, un logotip de l’organisme regulador de la pròpia comunitat autònoma on s’ha produït i, per un altre, un logotip de producte ecològic europeu.
Produir mel ecològica és tot un repte actualment, donat el canvi climàtic, cada vegada més notori, i les floracions més curtes i molt inestables que fan que les abelles tinguen períodes complicats per poder seguir desenvolupant-se, alimentant-se i emmagatzemant mel.
La mel ecològica es caracteritza principalment perquè les abelles han d’estar allunyades 3 km de qualsevol cultiu intensiu o tractat amb productes fitosanitaris. Per un altre costat, la cera ha de ser ecològica degut al fet que un dels principals problemes que trobem en l’apicultura convencional són que els tractaments que es fan servir per lluitar contra malalties són liposolubles i es queden adherits a la cera, la qual està en contacte directe amb la mel. És per això que emprem tractaments ecològics i introduïm cera ecològica. Podem dir i garantir que la mel ecològica és una mel més sana.
Com a apicultors i productors primaris, el fet de dedicar temps i esforços a fer gestions burocràtiques ens complica una mica més el nostre dia a dia però, com a xicotets productors, és important per a nosaltres tindre un organisme oficial que avale allò que nosaltres som davant del nostre intermediari o consumidor final. És per això que encara que ens supose una mica més de temps, finalment paga la pena.
A quins clients vos dirigiu?
La nostra clientela és molt diversa. Per un costat, venem a tendes amb producte ecològic i de proximitat, així com a tendes amb producte gourmet. Per altre costat, hi ha molts restaurants, fins i tot amb Estrella Michelin, que s’interessen pel producte de proximitat, natural i/o ecològic i compren també la nostra mel pel seu valor organolèptic.
En què es diferencia una mel de supermercat de la vostra mel de muntanya?
La mel de Mos de Bresca és principalment una mel d’autor. Les autores són les abelles i l’entorn. Diem que la mel de Mos de Bresca és com un vi perquè cada any és diferent. No fem mels monoflorals (romer, timó, espigol…), sinó que deixem que les abelles arrepleguen tot el nèctar de les flors i el barregen de manera natural per tal que eixa mel represente el paisatge i açò depén de les condicions climatològiques. Per eixe motiu, adjuntem una anàlisi pol·línica amb el percentatge de les diverses flors que han eixit cada any i numerem cada pot.
Conteu-nos el procés d’elaboració de la vostra mel. Varietats, tipus, etc.
Mos de Bresca es produïx al pic de Penyagolosa, concretament al mas de la Cambreta, el més alt del País Valencià (1.530 m). Degut a l’orografia, l’entorn del pic té unes característiques molt especials de flora i una climatologia molt canviant. Fer mel al pic, dins del parc natural i en ecològic és tot un repte, ja que sempre prima la qualitat a la quantitat. Només fem una collita a l’any, a la tardor, d’una mel única amb unes característiques organolèptiques singulars, a més de les nutricionals, ja que Mos de Bresca és molt rica en sals minerals i baixa en sucres. L’extracció de la mel, la fem de manera artesanal al Mas de Pere, terme de Llucena. Com hem dit, és una mel crua sense filtrar que manté totes les seues propietats intactes.
Aposteu per la marca Penyagolosa, com a valor afegit de puresa i qualitat per a la mel. El mercat valora este fet?
Sí. Penyagolosa és un referent natural i cultural al nostre territori i la gent reconeix ambdós valors, als que cal sumar-hi el valor ecològic. En els darrers anys s’està apostant pel producte de proximitat i cada vegada hi ha més consciència sobre l’alimentació saludable, cosa que afavorix l’acceptació d’una mel ecològica i artesana com la nostra al mercat.
Què espereu de l’Administració com a empresaris del sector primari?
Cal que les administracions es comprometen a aplicar els ODS (objectius de desenvolupament sostenible, ací) i seguisquen apostant pels productes agroecològics i de proximitat. Actualment hi ha una gran diversitat de subvencions en esta línia i pensem que és el camí. Igualment, cal que s’implementen campanyes de conscienciació i sensibilització ciutadana perquè es valore la producció sostenible d’aliments i integrada en l’entorn i que genere economia arrelada al territori.
Com veieu les abelles? Per què són tan importants per a la vida?
S’utilitza molt l’expressió que les abelles són essencials per a la vida tal com la coneixem i és cert. Mitjançant la seua tasca de pol·linització, afavorixen que les plantes es reproduïsquen i este fet implica tant els espais més naturals com també a la producció d’aliments. Com veiem, les abelles estan en la base de la cadena tròfica, la qual és fonamental per a la resta d’organismes d’un ecosistema.
Què podeu dir a un/a jove que vol pensar de treballar en l’apicultura?
L’apicultura és un món fascinant. Com tota activitat, té les seues dificultats i s’enfronta a molts reptes (com el climàtic, al qual ens hem referit abans), però anime a qualsevol persona jove a formar-se, a aprendre i emprendre en aquesta activitat ramadera amb moltíssimes possibilitats.
Com valoreu la feina que aportem els guies de muntanya a una major estima per la nostra muntanya?
L’educació ambiental i tot el treball de conscienciació que s’ha fet perquè es reconega el valor dels paratges de muntanya del nostre territori em sembla una tasca fonamental per tal que la gent es responsabilitze del manteniment dels espais naturals i es tinga també interés per fomentar activitats ramaderes i forestals que s’han dut a terme històricament en estos espais i que formen part de la nostra cultura i de la nostra identitat com a poble.
Mos de Bresca té web, i el podeu seguir també per facebook i instagram.