1. Com va sorgir la idea de Lo Canetà? Quines són les línies més inspiradores que vos defineixen com a negoci?
Lo Canetà va sorgir per les inquietuds de dos companys que després de molts anys treballant els seus camps veien com els seus esforços no estaven suficientment valorats.
2. Aposteu per un producte del sector primari. Com veieu el sector ara mateix?
Produïm olis ecològics de varietats típiques de la nostra comarca, i un d’ells és autòcton del nostre poble. Són moments complicats, fa dos anys que tenim la nostra marca i la situació sanitària ens ha dificultat créixer i fer-nos coneguts, sobretot en l’hostaleria.
3. A quins clients vos dirigiu? Teniu clients estrangers?
Els nostres clientes són molt variats, partint de clients que ens coneixen directament, com persones que venen a visitar el nostre poble, tendes gourmet, tendes ecològiques i finalitzem en la restauració.
4. El mercat intern. Penseu que al Maestrat es valora el producte de proximitat?
Al Maestrat, com a tots els llocs, trobem de tot, alguns clients que valoren molt positivament els nostres productes i d’altres que no tant.
5. Feu un oli amb denominació Maestrat. Al vostre web anuncieu molt encertadament l’oli en castellà com a “aceites ecológicos del Maestrat”, no heu dubtat mai d’anunciar-lo com a Maestrazgo, tot i que ens porta a confusió amb el de l’Aragó?
Canet lo Roig està ubicada en la zona del Maestrat, per això hem posat el Maestrat, la nostra parla és la valenciana.
6. Conteu-nos el procés d’elaboració del vostre oli. Varietats, tipus, etc.
El procés d’elaboració dels nostres olis és molt ampli:
Abans de començar la recol·lecció fem un estudi d’on tenim les millors olives quant a la qualitat dels fruits, el moment de recol·lecció òptima per a nosaltres és l’envero, una vegada feta la recol·lecció fem el trasllat en molt de compte a l’almassara, en poques hores molturem l’oli i passem a fer l’emmagatzematge en els dipòsits d’inox de la nostra propietat.
7. En què es diferencia un oli ecològic d’un altre?
Com estem certificats pel CAECV, que és el Comité d’Agricultura Ecològic de la Comunitat Valenciana, els controls sobre els productes, les mesures de seguretat, són més amplis que en l’agricultura convencional, ja que no tractem els nostres cultius ni en herbicides ni en insecticides.
8. Penso que s’ha abusat massa temps, potser, d’ensofatar massa les oliveres, i han desaparegut molts ocells i altres espècies que formaven part d’eixe ecosistema al voltant de les oliveres. Què en penseu d’esta afirmació?
Hi ha moltes maneres de cuidar els camps, nosaltres fa vuit anys que fem agricultura ecològica en tots els nostres cultius, creiem que és una forma més sostenible i millor per al nostre entorn.
9. No va sent hora d’una aliança del sector oleícola del Maestrat a favor d’una IGP o una denominació d’origen “oli del Maestrat”?
Veiem molt complicada la denominació d’origen del Maestrat, ja que cadascú mira pels seus interessos, encara que pensem que seria bo per a tots si es poguera fer.
10. Què espereu de l’Administració com a empresaris del sector primari?
En aquests moments complicats tota ajuda per a la millora de les nostres empreses serà ben rebuda.
11. Com valoreu la feina que aportem els guies de turisme i de muntanya a un major reconeixement i estima de la comarca del Maestrat?
A Canet lo Roig no tenim oficina de turisme, fet que dificulta ensenyar i valorar el nostre patrimoni de forma pública, en ocasions sí que es fa a nivell privat.
Moltes gràcies per l’entrevista! Olis Lo Canetà té una tenda al web, la qual vos convidem que li feu una ullada, ací, producte de proximitat, del Maestrat i de qualitat premium! I instagram també!