Blanca Marín Ferreiro, directora general de l’Aeroport de Castelló

Diuen en tot això del turisme, que sovint, una infraestructura fa destinació, crea destinació. I ho fa per la senzilla raó que ubica un lloc en un mapa a escala internacional. Encara no sabem si este és el cas, però, tanmateix soc veí de Vilanova d’Alcolea, i per tant, tinc un vincle emocional amb l’aeroport que ve de molt lluny. Com a veí encara em costa entendre la decisió de batejar l’aeroport amb el nom de Castelló (a 25 km), quan tots els aeroports veïns tenen noms de proximitat (Manises, l’Altet, Reus, el Prat). Potser preferisc pensar que això es va fer per a estalviar la discussió sobre la maternitat del nom entre pobles limítrofs o potser perquè el motiu de la seua creació va ser perquè la província de Castelló era fa anys encara l’única de la Mediterrània en tot l’Estat sense aeroport. Com a veí recordo molt bé quan van començar les obres de desmunt amb les Buldòzer, la polseguera, les barrines i explosions per nivellar el terreny, la quantitat de treballadors que omplien els bars del poble a les menjades, la paralització de les obres per la nidificació de l’esparver cendrós, les promeses de “faena per a tots”, etc. Sentimentalment la infraestructura em va fer desconnectar (com la majoria de veïns del poble) amb la part més al sud, sud-est del terme, de la mateixa manera que ho fan altres infraestructures com poden ser les carreteres nacionals o autovies. Com a veí no guardo bon record de la divisió social que va causar al poble, els insults, les males maneres…

Siga com siga, el temps ha passat, l’aeroport funciona des del 2015 per voluntat política i per això avui entrevistem Blanca Marín Ferreiro, directora general de l’Aeroport de Castelló, la qual ens contarà tot allò relacionat amb la infraestructura que ha de servir per dinamitzar un sector com el turisme, massa estacionalitzat.

1. Sou nova directora general de l’Aeroport de Castelló des de setembre, quines funcions teniu i quin balanç en feu fins avui?

Com a directora general, soc la màxima responsable de la societat Aeroport de Castelló, que és l’entitat pública depenent de la Generalitat, propietària i gestora de la infraestructura. Respecte al balanç d’estos mesos, vull recordar que vaig assumir el càrrec en una situació molt complexa degut a la pandèmia de la Covid-19, que ha colpejat amb duresa el sector de l’aviació. Malgrat això, hem sigut capaços d’adaptar-nos a les circumstàncies, generant activitat, inversió i ocupació en un context de gran adversitat. Per això, estic raonablement satisfeta, ja que entenc que l’aeroport eixirà enfortit d’esta crisi.

2. Situació actual. Com estem i quins objectius s’ha marcat l’aeroport en el futur? 

La situació actual de l’aeroport está marcada per la pandèmia. Afortunadament, sembla que l’escenari evoluciona de manera favorable, per la qual cosa estem preparant el rellançament dels vols regulars, que van quedar temporalment suspesos.

Per altra banda, l’aeroport ha accelerat el seu procés de diversificació a través de la potenciació de la cartera de serveis. Volem treballar en la mateixa direcció per tal d’aprofitar totes les possibilitats que ofereix la infraestructura. Esta estratègia de diversificació se sosté en diversos pilars, com són el tràfic comercial vinculat al turisme, el vessant industrial i la formació, als quals volem afegir l’activitat de càrrega.

Per altra banda, és un objectiu estratègic el desenvolupament de la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC), on projectem un pol empresarial vinculat als sectors aeronàutic i logístic.

3. Efectivament, per tant hi ha l’objectiu de crear nous llocs de feina a través del pol industrial en la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC) de l’aeroport?

Com he dit, el desenvolupament de la ZAC és un objectiu estratègic. Prova d’això és que forma part de l’Estratègia Valenciana de Recuperació promoguda pel Consell, que ha previst una inversió de 105 milions d’euros per a esta actuació. El que es pretén és afavorir l’arribada d’empreses i inversions a l’aeroport, per tal de crear un nou espai d’oportunitats. El futur pol industrial generarà activitat econòmica i ocupació, afavorint el desenvolupament i la vertebració del territori.

Imatge facilitada per l’Aeroport de Castelló

4. En què ha canviat la covid l’enfocament en la gestió de l’aeroport?

L’Aeroport de Castelló ha sabut adaptar-se a les circumstàncies del mercat derivades de la Covid, donant resposta a la demanda de les companyies i generant inversió i activitat en una situació molt complexa. Amb la caiguda del tràfic comercial, l’aeroport va accelerar el seu procés de diversificació, ampliant i reforçant el ventall de serveis.  La instal·lació acull nombroses aeronaus que han deixat temporalment d’operar i que requereixen espai per a estacionament i manteniment. També s’ha accelerat l’activitat de desmantellament. S’han impulsat noves àrees de desenvolupament i inversions, com les de la nova plataforma industrial, la nova zona d’estacionament i el centre de manteniment d’avions.

D’altra banda, han sorgit oportunitats relacionades amb el tràfic comercial. Vam haver de substituir la ruta programada a Marsella per una a Bilbao i va funcionar de manera molt positiva, per la qual cosa s’ha renovat per dos anys més. A més, l’aeroport ha decidit impulsar una nova ruta nacional davant les bones perspectives del mercat domèstic.

5. Fem un poc d’història. El projecte de l’aeroport va nàixer amb molta polèmica per tot el que el va envoltar. A dia d’avui podem afirmar que esta ubicació és la ideal per a esta infraestructura, més encara sabent que no té la connexió nord de la cv-10 per l’autovia del Maestrat?

La veritat és que no m’he plantejat si la ubicació és o no idònia perquè la infraestructura està feta i tots els meus esforços estan centrats a traure-li el màxim rendiment.  

6. Quina és la relació de l’aeroport amb el territori que l’envolta? 

L’aeroport té un compromís ferm amb el territori on s’ubica. Volem que siga un element de dinamització i vertebració, que la gent del voltant el perceba com un espai d’oportunitats. En este sentit, l’aeroport ha d’excercir un paper de ròtula entre la costa i l’interior, contribuint a pal·liar els actuals desequilibris territorials.

Per altra banda, tenim un compromís amb la sostenibilitat i la preservació de l’entorn natural, per la qual cosa hem posat en marxa diverses línies d’actuació encaminades a minimitzar els impactes mediambientals.

Imatge facilitada per l’Aeroport de Castelló

7. A l’hora de posar una ruta nova quins factors es tenen en compte? Es fan estudis previs? Per exemple tenint en compte el perfil de molts treballadors de les taulelleres per a fer viatges comercials. O només hi ha interessos econòmics entre companyies de vol?

Les rutes que en l’actualitat operen en l’aeroport s’han aconseguit mitjançant les campanyes de posicionament promogudes per Aerocas i tenen una clara orientació turística. Estes campanyes, que suposen una important mobilització de recursos econòmics, es van adreçar inicialment a la captació de connexions en els mercats europeus. Amb la pandèmia s’ha reconduït l’estratègia i hem apostat per obrir rutes domèstiques, ja que tot apunta que la recuperació dels sectors aeri i turístic estarà vinculada als mercats nacionals.

Per altra banda, la Generalitat està treballant per a aconseguir que la ruta aèria Castelló-Madrid siga declarada Obligació de Servei Públic. Esta connexió amb Madrid será clau per al territori, ja que ens comunicarà amb un dels hubs aeris més importants del món.

8. Ens pots avançar l’obertura d’alguna nova connexió de cara a l’inici de la temporada turística?

L’aeroport ha tret a concurs la captació una nova ruta nacional, un procés que encara està obert. Per altra banda, estem treballant en la reactivació de les rutes que ja teníem confirmades, com són les dos de Londres i les de Viena, Budapest, Bucarest, Katowice i Bilbao.

9. La connectivitat i la interoperabilitat és molt important per a una infraestructura com l’aeroport. Entenc que este aspecte és clarament millorable, tot i la gratuïtat en el pàrquing. Quina és la situació actual i si hi ha alguna proposta de millora.

En efecte, es tracten de factors molt importants. L’aeroport té unes bones comunicacions per carretera, ja que disposa de connexions directes amb les principals vies de comunicació que vertebren l’Est d’Espanya:  A-7 (CV-10), AP-7 i N-340. Per tant, l’accés en vehicle particular és molt adequat i tenim l’avantatge del pàrquing gratuït. Per altra banda, l’aeroport disposa d’un servei d’autobús discrecional amb horari adaptat als vols, amb parades a les ciutats de Castelló València, i la Generalitat està treballant en la millora del transport públic. A més, disposem de servei de taxi i tenim basades empreses de lloguer de cotxes.

Moltes gràcies Blanca, pel teu temps!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *